Werkwijze

Het maken van een tuinontwerp is een proces dat we kunnen opdelen in verschillende fasen en verschillende overlegmomenten. Dit wordt van te voren uitgebreid doorgenomen. Heldere communicatie is een belangrijke basis om tot een goed eindresultaat te komen. Een verrassend eindresultaat met creatieve oplossingen passend bij jullie verhaal, het huis en de plek.
Hiertoe doorlopen we de volgende fasen:

Kennismaking en offerte

Ieder tuinontwerp is uniek en wordt in grote mate bepaald door de wensen en eisen van de opdrachtgever. We nemen uitgebreid de tijd om kennis te maken, de tuin te bekijken, elkaar te leren kennen en zo te voelen of er een klik is om samen te gaan werken aan de creatie van jullie “nieuwe” tuin. Het eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.

Schetsfase

Inventarisatie wensen en eisen, plek en omgeving, schetsontwerp maken

Na akkoord op de offerte worden de wensen en eisen verder uitgewerkt en vastgelegd. Ook kijken we naar de plek en de architectuur van de woning. Vervolgens wordt er gestart met schetsen. Allerlei mogelijkheden passeren de revue. Uiteindelijk wordt er een plan gepresenteerd welke we met behulp van referentiebeelden en voorbeelden van materialen zullen verduidelijken. Met behulp van een 3d presentatie zullen we de tuin samen door lopen zodat het toekomstige beeld goed te visualiseren is.

Uitwerkfase

Na goedkeuring van het schetsontwerp en/of eventuele aanpassingen hierin, gaan we verder met de detaillering van het schetsontwerp.
De uitwerkingsfase omvat:

  • een definitief tuinontwerp,
  • beplantingsplan,
  • materialenlijst,
  • verlichtingsindicatie
  • onderhoudsplan
- Definitief ontwerp + materialisatie + verlichtingsindicatie
In de uitwerkingsfase gaan we definitieve keuzes maken over de te gebruiken materialen. Dit wordt overzichtelijk weergegeven in een materialenlijst.
Op de definitieve ontwerptekening worden ook de verlichtingspunten aangegeven. Dit wordt nog verder gespecificeerd in de materialenlijst.

- Beplantingsplan

Waarom is een goed beplantingplan zo belangrijk?
De beplanting vormt een zeer belangrijk onderdeel van het tuinontwerp. De planten kunnen namelijk de sfeer van de tuin versterken of zelfs bepalen. De tuin kan nog zo mooi ontworpen zijn, als de beplanting niet goed is gekozen, kan dit het gehele ontwerp weer teniet doen. Ook moet de gekozen beplanting aansluiten bij jullie wensen en mogelijkheden met betrekking tot onderhoud. Vaak wordt beplanting impulsief gekozen waardoor na verloop van tijd de verhoudingen in de tuin verstoord zijn.

Wat vind je terug in het beplantingsplan?
In het beplantingsplan kun je exact zien hoe groot de verschillende plantvakken zijn en welke plant waar moet komen. Hieronder vind je een voorbeeld van een beplantingsplan. Verder krijg je uitgebreide beplantingslijsten waarin de kleur, bloeitijd, hoogte, breedte, etc. vermeld worden, incl. foto´s van alle gebruikte planten met een onderhoudsadvies.

Hoe gaan we te werk?
Over het algemeen kent de beplanting in de tuin verschillende lagen, nl.:

  • bomen
  • hagen
  • klimplanten
  • heesters (struiken)
  • siergrassen
  • vaste planten
  • bollen en éénjarigen

Aspecten waar we rekening mee houden zijn, behalve de gewenste sfeer en basiselementen als bodemgesteldheid en zon/schaduwfactor: grootte van de verschillende elementen, mate van transparantie, aantrekkelijkheid in de seizoenen, kleuren, spanning in de borders, mate van onderhoud, een goede balans tussen zgn. structuurplanten, weefplanten en opvulplanten.

Heeft je geen volledig beplantingsplan nodig maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van de border(s)? Dit kan natuurlijk ook tijdens een tuinadvies. (link). Dan gebruiken we de tijd om planten uit te zoeken die passen bij jouw tuin en wensen.

- Onderhoudsplan
Bij een compleet tuinontwerp leveren wij een onderhoudsplan, specifiek gemaakt voor jullie tuin, waarin je per seizoen kunt zien welke werkzaamheden gedaan zouden moeten worden. De praktijk van de afgelopen jaren wijst uit dat dit zeer op prijs gesteld wordt en dat dit gedeelte later vaak nog even wordt nagelezen.

In het onderhoudsplan staan zowel algemene zaken met betrekking tot het onderhoud, zoals bijv. het onderhoud van het gazon, als het specifieke onderhoud voor jouw tuin. Dus welke plant moet wanneer gesnoeid worden en welke planten hebben speciale verzorging nodig.

Aanlegfase

ontwerptraject is afgerond, vervolgens is het zover dat de tuin kan worden aangelegd. Nu kan er een hovenier gekozen worden die hiervoor geschikt is. Wij werken samen met enkele zeer goede hoveniers, die het tuinontwerp geheel of gedeeltelijk voor jullie zouden kunnen uitvoeren.
Bij het opvragen van de offertes en de eventuele begeleiding van de aanleg kan Tuinontwerpbureau Greta Bäcker een coördinerende en adviserende rol spelen. Dit gebeurt dan tegen een vooraf afgesproken uurtarief. Ook is het natuurlijk mogelijk om dit zelf naar eigen inzicht te regelen. Indien gewenst kan ik planten en/of materialen (verlichting, potten, waterelementen) leveren.

Interesse?

Neem contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een vrijblijvende afspraak.